2020-05-25 18:05:12• hírek • Közlemény

Új termékekkel bővül a Szatmári Termék védjegyrendszer

illusztráció
illusztráció

Kedden, május 26-án ül össze első alkalommal az elbíráló-bizottság, amely egy előre leszögezett pont-és kritériumrendszer alapján dönt arról, hogy csatlakozhatnak-e a Szatmári Termék védjegyrendszerhez az elmúlt hetekben jelentkezést leadó mezőgazdasági termelők és különböző termékek gyártói.

A jelentkezők tízen vannak, mások mellett kézműves termékek, méhészeti termékek, pékáruk gyártói, vagy éppen zöldségtermesztők vagy borászok. Mindannyian elismert termelők a maguk területén, akik a szükséges engedélyek birtokában, hivatalos formában tevékenykednek. 

A Szatmári Termék védjegyet két fő kategóriában ítélik oda a bizottság tagjai: élelmiszer és egyéb termékek. Az új jelentkezők csatlakozásáról döntő elbírálóbizottság tagjai különböző területek szakemberei. Van köztük élelmezési- és közegészségügyi szakember, üzletember, mezőgazdász, történész és marketing-szakember is – ők fognak a kritérium- és pontrendszer alapján döntést hozni.   

A mezőgazdasági termékek esetében a szakértők felkeresik a jelentkező farmját, gazdaságát, megtekintik az ültetvényeket, hogy a Szatmári Termék védjegyhez valóban csak és kizárólag termelők csatlakozhassanak, nem pedig olyan kereskedők, akik nagybani lerakatokból vásárolják fel a termékeket. Azok a mezőgazdászok pedig, akik csatlakozhatnak a védjegyhez, Szatmárnémeti piacain is a Szatmári Termék logóval árusítják majd termékeiket, így a vásárlók biztosak lehetnek benne, hogy ellenőrzött, jóminőségű, Szatmár megyében termett zöldséget vagy gyümölcsöt vásárolnak meg.

A Szatmár Vidékfejlesztéséért Egyesület 2018-ban indította el a Szatmári Termék védjegy létrehozását, 2019-ben tették le a szükséges iratokat a márka a védjegyrendszer hivatalos elismerésére, majd a közösségi védjegyként való regisztrálási folyamat 2020-ban az Országos Találmányi és Védjegyhivataltól (OSIM) lezáruló bejegyzési folyamattal ért véget. Ezzel hivatalosan is létrejött a megkülönböztető jelzés.

Az egyesület célja a helyi termelők és termékek versenyképessé tétele. Fontos szem előtt tartanunk, hogy a helyi termék vásárlásakor a helyi gazdaságokat támogatjuk: családtagunkat, rokonunkat, barátunkat, vagy szomszédunkat, ismerőst, nem egy multimilliomos külföldi ismeretlent. A helyi termelő nyereségét helyben fogja elkölteni, befektetni. Alapanyagot, segédanyagokat vásárol a helyi vállalkozásoktól, helyi szolgáltatásokat vesz igénybe. Befektetések során megtartja a jelenlegi munkahelyeket, fejlesztései és terjeszkedése során pedig új munkahelyeket teremt nem csak saját vállalkozásán belül, hanem más helyi szervezetnek, üzemeknek is munkát adva. Nem utolsó sorban pedig a helyi termelő helyi eseményeket, intézményeket támogat nyereségéből: iskolákat, sport- és egyéb rendezvényeket, míg a multinacionális vállalatok nyeresége külföldre áramlik.
 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: